15 Июл

Вода — джерело життя

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щорічно у світі внаслідок вживання питної води низької якості вмирає майже 5 млн. чоловік. Інфекційна захворюваність населення, що пов’язана з водопостачанням, становить 500 млн. випадків на рік . ВООЗ визнає проблему забезпечення населення якісною питною водою головним розділом програм охорони здоров’я людини. Це дає підставу вважати проблему гігієни водопостачання, тобто забезпечення населення доброякісною питною водою, самою актуальною проблемою сучасності, яка вимагає комплексного розв’язання.

Проблема забезпечення населення України якісною питною водою з кожним роком ускладнюється і стає більш гострою. Вживання неякісної питної води є важливим чинником шкідливого впливу на здоров’я людей, причиною виникнення небезпечних інфекційних захворювань та збільшення загальної захворюваності населення.

Україна має обмежені запаси прісної води й вже майже втратила чисті поверхневі води, які б відповідали вимогам стандартів як джерела питного водопостачання. Найбільше забруднення спостерігається в басейнах рік Дніпро, Сіверський Донець, Дністер і Південний Буг.

Стихійні сміттєзвалища, пестициди, добрива на полях, скидання промислових відходів у озера й річки – через це у воді, яку ми п’ємо, понад 400 видів шкідливих для нас речовин.


Якісна та безпечна питна вода – необхідний компонент життя людини, від якості якої залежить стан здоров’я та санепідблагополуччя населення регіону.
Якi ж захворювання можуть виникати внаслідок споживання недоброякiсної води?

Серед них можна виділити:
– інфекційні хвороби бактеріальної природи, доведена можливiсть передачi через воду таких кишкових iнфекцiй, як холера, черевний тиф, сальмонельоз, дизентерiя, паратифи, а також бруцельоз, лептоспiроз, псевдотуберкульоз, чума та туляремія;
– вірусні захворювання- через воду можуть передаватися такі вiрусні захворювання, як вiрусний гепатит A, поліомієліт, ентеровiруснi інфекції;
– протозойні інфекції -до їх числа відносять балантадiоз та амебну дизентерію;
—  гельмінтози, вода є одним з провідних факторiв у патогенезi виникнення таких захворювань  як аскаридоз, дифiлоботрiоз, шистосомоз, лямблiоз, анкiлостомідоз та ін.

Враховуючі вищевикладені  факти, маємо зробити висновок про необхідність споживання якісної за хімічними та бактеріологічними показниками води.
Показники, що характеризують епідемічну безпечність води, поділяються на дві підгрупи: санітарно-мікробіологічні та санітарно-хімічні .

За санітарно-мікробіологічними показниками критерієм безпечності води в епідемічному плані є відсутність патогенних мікроорганізмів – збудників інфекційних хвороб. Санітарно-показовими є бактерії групи кишкової палички, які містяться у випорожненнях людини і тварин. Наявність і кількість бактерій групи кишкової палички у воді свідчить про фекальне походження забруднення і про можливу контамінацію води патогенними мікроорганізмами кишкової групи.

Санітарно-хімічні показники епідемічної безпечності води свідчать про наявність у воді органічних речовин та продуктів їх руйнування.

З метою профілактики захворювань та  спалахів інфекційних хвороб, що передаються водним шляхом, необхідно завжди  використовувати воду тільки гарантованої якості, уникаючи вживання води з сумнівних джерел.
При використанні води колодязів громадського користування та індивідуальних колодязів проводити лабораторні дослідження  та  при невідповідності питної води гігієнічним нормам необхідно провести ії знезараження.
У разі підозри щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманку, запаморочення, головного болю, болю у животі, нудоту, проносу, пожовтіння шкіри, склер очей, висипів на тілі, тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускаючи самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб прихований і може призвести до тяжких наслідків!


Підводячи підсумок, слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проведення постійного лабораторного моніторингу. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок суттєво не змінюють органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Безпечна і доступна вода — важливий фактор здоров’я людей, незалежно від того, чи використовується вона для пиття, побутових потреб, приготування їжі або рекреаційних цілей.

Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!